بهداشت وسلامت
| |||||||||||||||||||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||
E بهداشت گوش :
گوش عضو شنوایی و حفظ تعادل بدن است مراقبت از عضو شنوایی از سنین کودکی، اهمیت زیادی دارد.
معاینات ادواری قدرت شنوایی در دانشآموزان، بسیار مهم است و از افت تحصیلی جلوگیری میکند.
هر گونه درد گوش و یا ترشح چرکی از آن را به پزشک ارجاع دهید. عدم درمان و یا در مان ناقص عفونتهای گوش میانی خصوصاً در اطفال، ممکنست منجر به بروز مننژیت (عفونت مغزی) و یا کاهش شنوایی دائمی شود.
برای پاک کردن گوش از گوش پاک کنهای استاندارد استفاده نمایید. قبل از استفاده از گوش پاک کن از محکم بودن پنبه نوک آن اطمینان حاصل کنید. استفاده از وسایل تیز و زبر برای پاک کردن گوش سبب آسیب به مخاط مجرا و بروز خونریزی و عفونت میشود.
در صورت ورود اجسام خارجی در گوش، اول سعی نمایید با قرار دادن گوش به سمت پایین و تکان دادن آرام سر و لاله گوش آن را خارج نمایید. در صورتی که با این اقدامات موفقیت حاصل نگردید از سایر اقدامات و دست کاری جداً خودداری نمایید. زیرا ممکنست سبب آسیب به پرده گوش و یا بدتر شدن وضعیت شود. در این حالت باید سریعاً به پزشک مراجعه نمود.
جهت تسکین گوش درد، هرگز از دود سیگار و یا مواد مخدر استفاده ننمایید.
E بهداشت دهان و دندان :
Ø برای آنکه دندانهای سالمی داشته باشید، رعایت نکات زیر ضروری است :
۱ تغذیه مناسب : تغذیه مناسب در سنین مناسب موجب استحکام و رشد مناسب دندانها میشود. در بیشتر غذاهایی که هر روز میخوریم مقداری ماده قندی وجود دارد. مانند: نان، برنج، عسل، مربا، شکر، قند، شکلات، آب نبات، بیسکویت، بستنی و میوههای شیرین. وقتی یک ماده قندی میخوریم، بزاق دهان روی آن اثر میکند تا آن را هضم کند. میکروبهایی هم که در پلاکهای دندانی وجود دارند از این مواد قندی تغذیه میکنند(میکروبهای موجود در دهان بر روی نقاط خاصی از دندان تجمع نموده و تشکیل پلاکهای میکروبی روی دندان را میدهند)
دراثر فعالیت میکروبها، اسید تولید میشود. هر قدر خوردن مواد قندی بیشتر طول بکشد یا تعداد دفعات مصرف آن بیشتر باشد، اسیدی بودن بزاق هم طولانیتر خواهد شد. اسیدی که به علت خوردن مواد قندی ایجاد میگردد، رفته رفته مینای دندان را حل میکند و باعث پوسیدگی دندان میشود.
۲) استفاده از مسواک و نخ دندان: هدف اصلی از مسواک کردن، پاک کردن پلاک میکروبی از روی دندانها و لثه است. درست
مسواک کردن وقتی است که تمام سطوح دندانها و لثه به خوبی مسواک زده شود. با رعایت نکات زیر میتوان به خوبی و به درستی مسواک کرد.
ü انتخاب یک مسواک خوب با موهایی از جنس نایلون نرم و مرتب و منظم .
ü خمیر دندانی با قدرت پاک کنندگی و حاوی فلوراید
ü روش صحیح مسواک زدن
ü استفاده از نخ دندان
فلوراید و نقش آن در پیشگیری از پوسیدگی دندان : فلوراید، عنصری است که در زنجیره طبیعت از حمله خاک، آب، هوا، مواد غذایی، گیاهان، میوهها و حبوبات یافت میشود.
فلوراید در ساختمان مینای دندان وارد شده و با آن ترکیب میشود و بنابراین ساختمان بسیار مقاومی ایجاد میکند که باعث میشود مینای دندان در برابر اسیدهای پوسیدگی زا حلالیت کمتری داشته باشد در این حالت دندان نسبت به پوسیدگی مقاوم شده، کمتر دچار پوسیدگی میگردد.
E آنچه باید در بهداشت دهان و دندان دانست :
ـ مواد قندی را فقط در وعدههای غذایی مثل صبحانه، ناهار و شام بخورید و در فاصله دو وعده غذا تا آنجا که ممکنست از خوردن مواد قندی پرهیز کنید. هر قدر دفعات خوردن مواد قندی بیشتر باشد، خطر پوسیدگی دندانها هم بیشتر میشود.
ـ از آنجا که شیر و لبنیات دارای مادهای بنام کازئین هستند که از تشکیل اسید توسط پلاک میکروبی جلوگیری میکند، مصرف روزانه این مواد برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها توصیه میشود.
ـ بعد از مصرف هر نوع ماده قندی، بهتر است بلافاصله دندانها را مسواک کرد. و اگر مسواک در دسترس نباشد حتماً باید چند مرتبه دهان و دندانها را با آب شستشو داد.
ـ خمیر دندانها حاوی موادی هستند که ضمن خوشبو کردن دهان، به برداشت بیشتر پلاک میکروبی و باقی ماندههای غذایی از روی دندانها کمک مینماید.
ـ برای تمیز کردن سطوح بین دندانی هیچوقت از چیزهای سخت و نوک تیز مثل سنجاق و چوب کبریت استفاده نکنید.
ـ معمولاً از یک مسواک نمیتوان بیشتر از ۴ـ۳ ماه استفاده کرد چون موهای آن خمیده و نامنظم میشود.
ـ استفاده نمک خشک، جوش شیرین یا سایر پودرها برای مسواک کردن درست نیست و باعث ساییدگی مینای دندان و خراشیده شدن لثه میشود.
ولی استفاده از آب نمک رقیق (۱۲قاشق چایخوری در یک لیوان آب جوشیده سرد شده)، مفید است اما نمیتواند جایگزین مسواک و خمیر دندان شود.
ـ چون خردههای مواد غذایی و میکروبها روی سطح زبان جمع میشوند، بهتر است هر چند روز یکبار روی زبان را هم با مسواک تمیز کرد.
ـ پزشکان مسواکهای نرم را توصیه میکنند. چون مسواک های زبر باعث تحریک لثه و سایش دندانها میشود.
ـ هر فردی باید روزی دوبار و هر بار به مدت ۱۰ـ۷ دقیقه مسواک بزند
ـ اگر چه ناراحتیهای گوارشی، کلیوی، تنفسی، خونی، هورمونی و سوء تغذیه میتواند باعث بدبویی دهان شود، لیکن مهمترین عامل بوی بد دهان رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و ابتلا به بیماریهای لثه و پوسیدگی دندان است.
برای این کار، مسواک را در عقب زبان قرار دهید و به طرف جلو بکشید چند بار این عمل را انجام دهید. تمیز کردن زبان نقش مهمی در از بین بردن بوی بد دهان دارد.
ـ توجه داشته باشید که هیچوقت مسواک خیس را در جعبه سربسته نگذارید. چون هوای داخل جعبه دم میکند و باعث رشد میکروبها میشود.
ـ با مسواک کردن نمیتوان سطوح بین دندانی را به خوبی تمیز کرد. برای کار باید از نخ دندان استفاده کرد که قبل از آن باید دستها را با آب و صابون شست .
ـ برای تمیز کردن سطوح بین دندانی هیچوقت از چیزهای سخت و نوک تیز مثل سنجاق و چوب کبریت استفاده نکنید.
ـ اگر موقع مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دندان، درد خونریزی داشتید، نگران نباشید و مسواک کردن یا نخ کشیدن را ترک نکنید. در اکثر مواقع با ادامه این کار و سالم شدن لثه، درد و خونریزی هم از بین میرود. اگر درد و خونریزی پس از یک هفته از بین نرفت به پزشک مراجعه کنید.
E آنفلوانزاي خوكي چيست؟
يك بيماري حاد تنفسي شديدا واگيردار است كه به وسيله يكي از چند نوع ويروس نوع A آنفلوانزاي خوك ايجاد مي شود.
از چهار نوع ويروس، (H3N1,H3N2,H1N2,H1N1) نوع H1N1 متداولتر از بقيه است. لازم به ذكر است كه اين آنفلونزا به دليل اينكه انتقال از انسان به انسان در آن ثابت شده است بسيار حائز اهميت است.
آنفلوانزای خوکی در روزهای گذشته، برای نخستین بار در مکزیک مشاهده شد و پس از آن نیز در ایالتهای جنوبی ایالات متحده، مواردی مشابه گزارش شد. تعداد کشتهشدگان بر اثر این بیماری در مکزیک تا صبح دوشنبه (۲۷ آوریل / ۷ اردیبهشت)، بر اساس اعلام وزارت سلامت این کشور، ۱۰۳ نفر و مبتلایان احتمالی به ویروس "H1N1" (ویروس عامل آنفلوانزای خوکی) حدود هزار و ۶۰۰ نفر بوده است. بانک جهانی برای مقابله با این بیماری، ۲۲۵ میلیون دلار در اختیار دولت مکزیک قرار داده است.
E بيماري چه علائمي دارد؟
علائم بيماري در خوكها شامل: تب، خمودگي،سرفه،عطسه، مشكلات تنفسي، تورم و قرمزي چشمها و آبريزش بيني و چشمها مي باشد.
علائم بيماري در انسان شامل: تب، بي حالي،بي اشتهايي و سرفه و پاره اي از موارد آبريزش بيني، گلو درد،تهوع و استفراغ و اسهال ديده شده است.
E راههاي انتقال ويروس چيست؟
ويروس از طريق قطرات ريز تنفسي از بيني و دهان شخص آلوده، به هنگام سرفه و عطسه كردن پخش مي شود و اگر افراد هنگام سرفه و عطسه كردن از هيچ پوشش و يا دستمالي استفاده نكنند و دستها به ويروس آلوده شود سطوحي مثل دستگيره در، صفحه كليد كامپيوتر، تلفن همراه،تلفن معمولي، و شير آب و ... آلوده خواهند شد.
E مردم چگونه مبتلا مي شوند؟
1- تماس مستقيم و غيرمستقيم با خوكهاي آلوده.
2- انتقال انسان به انسان از طريق سرفه كردن ، عطسه كردن و تماس با شئي آلوده و قطرات تنفسي.
توجه : با خوردن گوشت خوك پخته آلودگي انساني صورت نمي گيرد و با درجه حرارت 160 درجه فارنهايت يا 70 درجه سانتيگراد ويروس از بين مي رود.
دوره كمون بيماري: بين 5 - 10 روز متغير است.
بيماري واكسن جهت مصونيت ندارد.
E آيا بيماري قابل درمان است؟
4 نوع داروي آنتي ويرال براي درمان وجود دارد شامل: گروه (آمانتادين و ريما نتادين) و گروه (اوسلتاميوير و زاناميوير) (oseltamivir or tamiflu)
E چگونه بيماري تشخيص داده مي شود؟
1- تهيه نمونه از گلو از ظرف 4- 5 روز اوليه بيماري جهت انتقال بر روي محيط كشت و يا انجام RT-PCR
2- دو هفته بعد از گرفتن نمونه سرم براي تعيين Ab مجددا خونگيري شود تا افزايش تيتر Abاثبات شود.
E چه اقداماتي را براي محافظت از خودمان انجام دهيم؟
Ø شستن دستها با آب و صابون
Ø پوشاندن دهان و بيني هنگام سرفه و عطسه
Ø خودداري ازتماس با افراد مشكوك به بيماري.
نكته مهم:رعايت نكات بهداشتي فردي و اجتماعي و پرهيز از نگراني بي مورد در عين هوشياري و احتياط(به فكر بيماري بودن)، بسيار كمك كننده و راهگشا خواهد بود.
کلام نخست